Datarecovery fra DVR-recorder, floppydisk, Tape drive mm

Vi redder data fra alle typer digitale medier – også dem, der ikke er så almindelige (længere), som f.eks. Tape-drive, DVR-recorder, diktafon, GPS-enheder, 3.5″ floppydisk, 5 1/4″ floppydisk mv.

Datagenskabelse fra DVR-recordere /videoovervågning/ CCTV

Gennem årerne har vi set rigtigt mange forskellige typer digitale lagermedier – nogle er helt outdatede i dag, men dukker stadig op med mellemrum fra en eller andens kælder. Andre er bare specialiserede, som f.eks. DVR-recordere, der i dag mest bruges til optagelser fra overvågningskameraer. Men rundt om i hjemmene hos den ældre generation står der også stadig DVR-recordere med hundredvis af timers TV-optagelser på, som der ikke er lavet backup af.

Selvom der som oftest sidder en helt alm. harddisk i dem, så har de unikke måder at organisere videodata, der gør, at man ikke kan redde data fra dem på traditionel vis. Det kræver ofte Storm P. løsninger, da producenterne benytter proprietær software, som de meget nødigt deler ud af. Vi har kunnet løse langt hovedparten af denne type recovery-opgaver.

5 1/4″ og 3.5″ floppydisk

Floppydisks, fra den gang hvor de var “floppy”, og til de mere hårdføre plastisk indkapslede 3,5″ kom i en række forskellige formater. Dem ser vi meget sjældent længere, men en gang imellem dukker der en kunde op med nogle, der indeholder dagbøger fra en afdød forælder eller et gammel DOS-program, som skal bruges til at styre en restaureret MIDI-controller.

Vi har stadig udstyret (om end det normalt er pakket ned) til at redde data fra disse. Floppydisk benyttede sig af en tynd disk, hvor data kunne lagres magnetisk. De var egentligt forbløffende hårdføre, men over tid, så aftager de magnetismen og data har samtidig en tendens til at “flyde sammen”. Så langt de fleste diske fra “dengang” vil ikke kunne læses i dag, selv hvis man kan opstøve et floppydrev.

Vi modificerede tilbage i 2010 nogle floppydrev, så vi kunne justere deres følsomhed, hastighed mv. og dermed fik langt bedre muligheder for at læse fra beskadigede floppydiske. I 2020 indkøbte vi et specialiseret floppydisk-recoverydrev til en opgave, men det viste sig, at det faktisk var et af de gamle modificerede drev, der var i stand til at læse data ud. Så dem benytter vi stadig.

Tape drives

Tapedrev stammer helt tilbage fra ’50erne og er hovedsageligt et backupmedie. Indtil priserne raslede ned og kapaciteten steg på alm. mekaniske harddiske, så var de en meget billigere løsning for virksomheder, når der skulle tages backup af systemerne. De nyeste tapediske er produceret i 2021 og kan indeholde 18TB. Fordelen er at mediet er mere holdbart end en traditionel harddisk, men vi har nu ikke set opgaver med den de sidste mange år.

Vi har stadig udstyret til at læse fra en række af de gængse formater fra 1990’erne/ start 2000 og at splejse ødelagte bånd. Kontakt os for at se om det er en opgave vi kan løse, hvis du har brug for datagenskabelse fra et tapedrev.

GPS- / Navigationssystemer

De fleste anvender Google Maps eller lign. til navigation i dag, men gennem tiden har vi haft flere opgaver inde, hvor vi har skullet udtrække GPS-data fra navigationssystemer – hovedsageligt i forbindelse med retssager. I nogle tilfælde drejede det sig om defekte enheder, i andre var det et spørgsmål om at omgå sikkerheds-/ softwarebegrænsninger og udtrække/ formatere data, så de kunne benyttes i retssagen.

Diktafoner

Da diktafonerne overgik fra små kassettebånd til at data blev lagret digitalt fulgte der ikke rigtig en backup-tradition med. Så en overgang oplevede vi jævnligt journalister med døde diktafoner indeholdende interviews, som de ikke kunne/ ville lave igen.

Dem ser vi yderst sjældent i dag, da de fleste benytter mobilen til den type opgaver. Men principielt kan recovery-opgaver på også nyere diktafoner løses på samme måde som andre typer flash-hukommelser, som USB-sticks, SD kort mv.

Kontakt PAD-dataservice på tlf. 21860069, via denne formular eller skriv til support@pad-dataservice.dk

GRATIS ANALYSE

Er harddisken eller SSD disken død, USB-pinden knækket, siger SD-kortet at det vil formateres, har du slettet vigtige filer...
Så kontakt os med det samme for vejledning og en gratis analyse.