Undgå datatab – backup, backup, backup!

Der er intet teknik, der holder evigt, men digitale lagermedier holder væsentligt kortere tid end de fleste tror. Samtidig får vi flere og flere data, som kun eksisterer digitalt, så backup er den eneste løsning, hvis man på sigt vil udgå at miste data.

Det er meget forskelligt, hvilke behov man har for backup-medier og rutiner. Men grundlæggende bør man have en strategi for hver enhed man benytter.

Backup af computeren

Som udgangspunkt anbefaler vi, at man har en daglig / automatiseret backup – f.eks. til en ekstern harddisk, NAS-server eller online cloudservice, som f.eks. G-drive, OneDrive, iCloud, Dropbox eller Proton Drive, hvis man ikke vil have nogen har mulighed for at kikke med.

Hvis man vælger en cloud-service har de som oftest mulighed for at downloade et program, hvor man kan vælge hvilke foldere, der skal automatisk skal uploades/ synkroniseres. De fleste tilbyder også “versionering”, der gemmer flere forskellige versioner af filerne, hvis de ændres. Versionering kan være en rigtig god ide, hvis der f.eks. i en virksomhed er flere, der har adgang til cloud-lageret – og som sikkerhed mod Ransomware-angreb.

Automatiske backup-programmer

Hvis man har en lokal backup iform af en ekstern harddisk/ NAS-server, så indeholder en del af dem backupprogrammer, der kan automatisere backups.

Hvis de ikke gør, eller man har brug for noget mere funktionelt, så anbefaler vi i de fleste tilfælde at benytte Syncback, der kommer i en gratis udgave og et par betalingsversioner. Den vigtigste forskel på den gratis og betalingsversionerne er, at de kan tage backup af filer, der er i brug (som f.eks. et åbent worddokument eller en outlook-fil) – og det kan godt være de 4-500 kr., programmet koster, værd.
Pro-versionen giver desuden mulighed for backup af cloud-løsninger.

SyncBackSESyncBackPro

Katastrofe-backup’en

Men selv backups kan gå galt – så vi anbefaler også at man har en “katastrofe”-backup, som rent fysisk er placeret et andet sted, i det tilfælde at den automatiske backup fejler, bliver stjålet eller lign.
Det kunne være en lille ekstern harddisk, man har liggende hos noget familie, i en bankboks, eller på en anden cloud-løsning, og som man opdaterer f.eks. hvert halve år.

Backup af mobil, iPpad og tablet

Med mobiltelefoner, iPads og tablets kommer du ikke udenom at benytte en automatisk backupløsning på en cloud-service (typisk Google Photos, G-drive eller iCloud), hvis du vil være sikker på ikke på et tidspunkt at miste billeder og videoer. Udover enheden kan blive stjålet eller forlagt, så går den helt sikkert i stykker på et tidspunkt og mulighederne for datagenskabelse er væsentligt dårligere og dyrere end for harddiske.

Alternativt så skal du huske med jævne mellemrum at overføre dine filer fra enheden til din computer. Det gør de færreste.

PAD-dataservice rådgiver også om individuelle backup-løsninger

PAD-dataservice rådgiver også om individuelle backup-løsninger, så risikoen for et nyt datatab minimeres mest muligt. Kontakt os på tlf. 21860069, via denne formular eller support@pad-dataservice.dk

Cloud-løsninger er ikke løsningen alene

Det er væsentligt at huske på, at selv store forkromede Cloud-løsninger kan fejle (eller man kan selv komme til at få slettet noget, der ikke var meningen eller miste adgangen), så tag en gang imellem en lokal backup til en ekstern harddisk eller computer,

Backup af USB-nøgler

En del bruger stadig USB-nøgler til at gemme dokumenter/ arbejde på. Det kan der være en ide i, hvis man benytter forskellige computere, hvor man ikke vil logge ind på en eller anden online-service. Men en dag stopper den med at virke!

Her anbefaler vi, at man har et backup-program, der automatisk tager en kopi af de ændrede filer, hver gang den sættes i computeren hjemme/ på kontoret. Det kan både betalings- og gratisudgaverne af Syncback.

Levetiden på mekaniske harddiske

I “gamle” dage kunne en harddisk holde i 10-15 år, hvis bare den overlevede de første 3 måneder og den blev behandlet ordenligt. I dag så når kun 40% af dem at blive 3 år. Prisen for mere og billig lagerplads er at de holder meget kortere tid. Så forvent at harddiske går i stykker.

Hvis du f.eks. bruger en ekstern harddisk som backup, så køb en ny hvert 2. år – kopier det hele over på den og læg den gamle i skuffen som en ekstra sikkerhed.

USB-pinde, SSD-diske og SD-kort er IKKE til langtidsbackup

USB-nøgler, SD-kort, SSD-diske og andre typer flash-hukommelser er afhængige af, om enheden jævnligt er i brug. De flytter løbende rundt på data mellem hukommelsescellerne og holder derved dataene “friske”. Hvis enheden ligger ubrugt, vil der ske en “afladning” af de enkelte hukommelsesceller, og der kan i visse tilfælde opstå datatab allerede efter 6-12 måneder. Så de kan ikke anbefales til langtids-backup med mindre, de jævnligt/ konstant er tilsluttet computeren.

De går desuden i stykker som alt andet – uanset hvad producenterne/ sælgere hævder.

CD og DVD som backup

Hjemmebrændte CD/DVD’er har typisk en levetid på 5-6 år, så vil der begynde at indtræde datatab/ problemer med at læsning – selv hvis de behandles efter alle kunstens regler.

Så her gælder det om at lave nye eksemplarer med et par års mellemrum. Husk at vælge verificering, når du brænder dem, så du er sikker på, at dine data kan læses.

En jungle….

Som du måske er kommet frem til, så er der ikke nogen let løsning på at sikre sig mod datatab. Hvis du har spørgsmål eller brug for sparring, så rådgiver vi gerne om individuelle backup-løsninger. Kontakt os på tlf. 21860069, via denne formular eller skriv til support@pad-dataservice.dk

Kategorier:

GRATIS ANALYSE

Er harddisken eller SSD disken død, USB-pinden knækket, siger SD-kortet at det vil formateres, har du slettet vigtige filer...
Så kontakt os med det samme for vejledning og en gratis analyse.

Vejledende priser på datarecovery

Vi har ikke faste priser på datarecovery, men en gratis analyse og et efterfølgende fast tilbud på datagenskabelse. Her kan du se nogle vejledende priser.

Datagenskabelse – cases og priser

Prisen for at redde tabte data kan variere meget alt efter hvilken type fejl, der er tale om. Her er et lille udvalg fra de tusindvis af cases

Forskellige typer RAID-opsætning af harddiske

De fleste RAID-systemer kan klare, at en eller flere diske fejler - her opstår problemerne, når man så sætter et nyt drev i og en af de andre harddiske går ned

Datarecovery fra død harddisk – defekt print

Er din harddisk død efter har været udsat for en forkert spænding, lynnedslag eller andet der har brændt printet af, er der gode muligheder for genskabelse