En NAS-server er i realiteten en lille computer, der som oftest kører på en afart af et linux-styresystem. Det betyder, at du ikke umiddelbart kan udtage en disk fra NAS-serveren og læse den via en windows eller mac-computer.
Hvis du alligevel forsøger at læse disken fra en anden computer, så kan du risikere at NAS-serveren ikke genkender disken, hvis den sætter i igen – og i stedet starter en formatering og geninstallering af dens styresystem. Det samme gør sig oftest gældende, hvis du sætter den i en anden NAS-server (også selvom det er samme model).
Mange NAS-servere indeholder to eller flere drev og er opsat som et RAID. Det kan give ekstra sikkerhed, men det kan også være ret fatalt, hvis RAID’et fejler eller det er opsat til at øge lager-kapaciteten fremfor at øge sikkerheden ved diskfejl.
Hvis din NAS-server pludselig holder op med at virke, bliver ustabil eller har været udsat for slag/stød – så SLUK FOR DEN med det samme – og kontakt os for vejledning og en gratis analyse.
Se cases og priser fra vores arkiv
Fejl på NAS-server med flere diske
Selv hvis din NAS-server er opsat med flere harddiske, hvor der lagt vægt på at øge datasikkerheden, og du i teorien bare kan udskifte en enkelt fejlende disk – så kan rekonstruktionen af RAID’et give anledning til problemer. Læs mere om genskabelse fra RAID-systemer.
Hvis du oplever diskfejl på en NAS-server med flere harddiske i et RAID, så forsøg altid at få taget en backup af dine filer til andet lagermedie, INDEN du udskifter den defekte disk og dermed sætter gang i en rekonstruktion af RAID’et.
Hvis det ikke er muligt, så sluk for den og kontakt os for vejledning.
Opsæt din NAS-server som RAID 1
Som udgangspunkt bør NAS-servere med to drev altid opsættes som RAID 1 – det betyder, at begge diske har helt samme indhold, så hvis den ene svigter, vil du stadig have alle dine data.
Desværre er mange NAS- og multimedieservere med flere drev opsat fra producentens side til at have størst mulig kapacitet fremfor sikkerhed. De er ofte sat til RAID 0, hvor der skrives skiftevis på hver disk – eller JBOD (Just a Bunch Of Discs), hvor diskene er sat i forlængelse af hinanden. Begge typer giver dobbelt op på den samlede størrelse, men bare én af diskene skal fejle for, at systemet går ned.
Hvilke harddiske bør der sidde i en NAS-server?
Som udgangspunkt bør du altid vælge harddiske, der er lavet til at køre 24/7 – de vil typisk være mærket som NAS-diske. Harddiske, der har en eller anden form for energistyring, hvor de selv lukker sig ned for at spare på strømmen kan ikke anbefales i NAS-servere. De har nemlig selv strømbesparelsesfunktioner og forsøg viser at de “grønne” diske slides 4-5 gange hurtigere op, fordi de kommer i konflikt med NAS-serverens opsætning/ system.