Datagenskabelse af CD’er og DVD’er

CD’er og DVD’er er optiske lagringsmedier, der bruger laserlys til at læse data. Laseren aflæser mikroskopiske ændringer i en reflekterende overflade inde i disken. Disse huller repræsenterer binære data – 0’er og 1’er.

Levetiden for fabriksproducerede (trykte) CD’er og DVD’er varierer af kvaliteten af mediet, opbevaringsforholdene og hyppigheden af brug. Men generelt kan en almindelig CD holde i omkring 30 år og en DVD endnu længere, hvis man behandler den ordenligt (ikke lader den ligge i sollys, undgår ridser og skrammer mv.)

Hjemmebrændte CD’er og DVD’er, hvor en laser under skrivningen formørker små områder på den reflekterende overflade, har dog typisk har en meget kortere levetid – helt ned til mellem to til fem år – afhængigt af kvaliteten af mediet. Det skyldes, at den reflekterende flade degenerer over tid, og CD/ DVD afspilleren ikke længere kan registrere de små forskelle.

Du kan læse mere om teknikken bag hjemmebrændte CD/ DVD’er her.

Der er rigtigt mange, der har brugt brændte CD/ DVD’er som backup-løsning – specielt til familiebilleder og videoer. Det kan ikke anbefales – og som min. bør man hvert andet år tage en ny kopi af de brændte data. Hvis du har gamle hjemmebrændte CD/DVD’er liggende, så prøv at få taget en backup af dem hurtigst muligt.

Hvis det ikke er muligt og de indeholder vigtige data, som du ikke kan finde andre steder, så kontakt os for en gratis analyse.

Ridsede og knækkede CD’er / DVD’er

Udover at levetiden for CD’er / DVD’er er lav, selv når de behandles ordenligt, så har de en tendens til at blive ridsede i større eller mindre grad, og det betyder ofte at de ikke længere kan aflæses/ afspilles.

Her har vi muligheden for at slibe overfladen og forsøge at genskabe data med en specialiseret CD/ DVD-læser. Kontakt os for at høre nærmere.

Hvis CD’en / DVD’en er knækket over, så du kan se lys igennem den reflekterende flade i disken, så er der som udgangspunkt ikke noget at gøre.

Kategorier:

GRATIS ANALYSE

Er harddisken eller SSD disken død, USB-pinden knækket, siger SD-kortet at det vil formateres, har du slettet vigtige filer...
Så kontakt os med det samme for vejledning og en gratis analyse.

Skal jeg vælge SSD eller en mekanisk harddisk (HDD)?

SSD-diske har ingen bevægelige dele, så de kan tåle at falde på gulvet og så er de hurtige. Men der er en bagside af medaljen.

Undgå datatab – backup, backup, backup!

Som udgangspunkt anbefaler vi, at man har en daglig og automatiseret backup - samt en katastrofe-backup, der fysisk er placeret et andet sted.

Vejledende priser på datarecovery

Vi har ikke faste priser på datarecovery, men en gratis analyse og et efterfølgende fast tilbud på datagenskabelse. Her kan du se nogle vejledende priser.